Næste flag i projektet ERFALASOQ//FLAG kommer fra den samisk-norske kunstner Máret Ánne Sara. Det består af tre rensdyrkranier, som sat side om side bliver rektangulært som en flag.
Máret Ánne Sara var en del af udstillingen Pinnersaat på Nuuk Kunstmuseum i efteråret 2019 og er nu en del af flagprojektet. Hendes kunst tager oftest afsæt i politiske og sociale emner fra et samisk perspektiv. Hun er fra en familie af rensdyrhyrder i Kautokeino, hvor hun den dag i dag også bor og arbejder. Kunstflaget tager også et politisk afsæt i spændinger og problematikker mellem de samiske rensdyrhyrder og den norske stat.
Máret Ánne Saras kunstflag er en protest mod en nylig tvangsslagtning den norske stat har iværksat, men først og fremmest en støtte til familie og venner, som lever af at have rensdyrhold. Máret Ánne Saras omtalte værk ”Pile o´Sápmi” bestod af 400 pandeskutte rensdyrhoveder og blev lavet i protest og opråb mod den kontroversielle statslige tvangsslagtning af familiens og rendriftsamernes renflokke i Vest-Finnmark, Nord-Norge i 2016-2017. Flaget, som Sara nu hejser i Nuuk, er en markering af, at den norske stat igen har iværksat ny tvangsslagning av rensdyrene og dermed af samisk rendrift i Vest-Finnmark, centrum for Sápmi i Nord-Norge.
“Jeg ble bedt om å lage et flagg som skulle heises ved Holms Hus i sentrum av Nuuk. Hva kommuniserer du med et flagg? Uansett perspektiv eller geografi, ser det ut til at en stor del av svaret navigerer mot overlegenhet og eierskap. Eierskap over land og en selvpålagt følelse av overlegenhet over andre tilstedeværende liv. Det sies at når et flagg heises, blir noe indikert eller kommunisert. Jeg heiser flagget for å si fra om den pågående koloniale arven i Norge. For å kritisere og søke hjelp mot nykolonistisk lovverk og politikk i Norge, som påvirker og skader min kultur, våre land, dyr og mennesker. Jeg heiser flagget for å markere at Norge nå har startet en andre runde med tvangsslakting av reinen vår og dermed av vårt urgamle levesett. Jeg hever flagget mitt til støtte for mine brødre og søstre i Sápmi som igjen har mottatt et tvangspålagt slaktekrav på opptil halveparten av sine rein. Hvem av oss er neste og hva kommer etter? Jeg heiser flagget til støtte for våre samfunn i nåtid og fremtid, i håp om at vi holder ut. Kan jeg si med et flagg at jeg skulle ønske at det aldri ble plantet noen flagg på våre land?” skriver Máret Ánne Sara.
Flaget hænger hver eftermiddag i flagstangen ved Holms Hus fra mandag den 2. november kl. 16 til fredag den 6. november.